Alina Alupoaei -

Am avut dreptate…

Am avut dreptate…

În 26 ianuarie a.c., cu mult înainte de decizia de comasare a alegerilor și de înființarea BEC-ului, scriam că „Prin urmare, poate doar la nivel de imagine și declarativ cele 3 partide (notă: Forța Dreptei, PMP și USR) vor insinua că sunt o alianță, dar, din punct de vedere juridic (…)

La acest moment, mulți specialiști în ale dreptului au susținut faptul că „lucrurile sunt rezolvate” și că până la o decizie finală a instanței de judecată „totul este permis”. Un fel de politică tip PFA, în care statutul este facultativ.

Alianța Dreptei (PMP-USR-Forța Dreptei) este și nu prea alianță electorală/politică

Astăzi, 17 martie a.c., BEC-ul a invalidat protocolul de constituire al Alianței Dreptei. Din punct de vedere politic, nu este o veste bună pentru că „oferta” politică va rămâne mai lipsită de conținut. Nu știu obiectivul sau planul de măsuri propus de această Alianță. Nu îl știu din simplul motiv că niciun partid politic sau alianță (nu mai vorbim de partidulețe apărute ca ciupercile după ploaie!) nu vorbește despre obiective și plan de măsuri. Toți vorbesc despre promisiuni electorale despre care un lider politic spunea, cu nonșalanță, că „(…) Mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare.”. Altfel spus, una e ce se vinde și alta este ce se cumpără. Adică, promisiunile rămân promisiuni, nimeni nu le contestă, însă realitatea-i alta și bate… promisiunea.

De ce a respins BEC protocolul? 

Cel mai probabil, pentru că în ceea ce privește conducerea PMP lucrurile nu sunt foarte clare. Clare în sensul stabilit de Legea 14/2003. Adică, cine are legitimitatea de a reprezenta partidul. Președintele 1, Președintele 2, amândoi, niciunul, membrii fondatori…. Instanța se va pronunța pe marginea acestui aspect. Însă, până atunci, cel mai probabil protocolul fost respins pe lipsa de calitate a unuia dintre semnatari!

Concluzie și pentru susținătorii sintagmei per a contrario

Singurii reprezentanți legali ai unui partid politic sunt cei înscriși în Registrul Partidelor Politice de pe lângă Tribunalul București, la data depunerii alianței electorale sau a listei de candidați. 

Restul sunt povești la care nu mai adorm nici copiii! Sau pentru susținătorii sintagmei per a contrario (în care principiile de ieri sunt oportunitățile de astăzi… până când constați că, de fapt, nu ai vrut să faci o anume alegere pentru că știai realitatea, dar alții te-au convins…), la nivelul discursului public, poți susține orice. Însă, când este vorba de partide politice, nu se aplică principiile de tip sindicat…

Lasă un comentariu