Se pregătește (și) eliminarea mișcării sindicale românești! - Alina Alupoaei

    Ești aici!-
  • Acasă
  • -Noutăți-Se pregătește (și) eliminarea mișcării sindicale românești!

Se pregătește (și) eliminarea mișcării sindicale românești!

În orice democrație funcțională, mișcarea sindicală joacă un rol foarte important. Sindicatele asigură platforma de negociere între Guvern și angajați în ceea ce înseamnă contractul colectiv de muncă, drepturile, sporurile, beneficiile etc.

Mai mult, orice Guvern are tot interesul de a avea parteneri de dialog „înțelegători”, sindicaliști care să rezoneze cu politicile puterii și, eventual, să accepte diverse compromisuri. La rândul său, Guvernul sau puterea are tot interesul de a se „împrieteni” cu sindicaliștii pentru… susținere. De la evitarea unor mișcări sociale și până la acordarea votului la alegeri. Deci, este un fel de cer vicios în care puterea și sindicatele conviețuiesc, fiecare având propriile avantaje. Dacă ne uităm în istoria recentă post-decembristă a României vom constata faptul că diverși lideri de sindicat (unii dintre ei conducând respectivele entități de peste 20 de ani!) au o relație „specială” și, uneori, chiar „profitabilă” cu diverși lideri politici. Mulți dintre ei au apărut și prin presă, fiind acuzați de diverse lucruri.

Suplimentar, la nivelul percepției colective a rămas întipărit faptul că Sindicatul este cel care oferă bilete în diverse stațiuni, acordă diverse beneficii (prime cu ocazia diverselor sărbători), se luptă pentru „drepturile” angajaților. Deci, Sindicatul este un fel de frate mai mare care are apără angajatul.

Prin ordonanța austerității, Guvernul interzice firmelor cu datorii să acorde diverse beneficii angajaților. Adică, acele beneficii pe care Sindicatele le-au negociat cu angajatorii. Prin urmare, puterea sindicatelor scade, angajații rămânând fără umbrela de protecție.

De ce această mișcare din partea Guvernului? În afară de povestea reducerii cheltuielilor care nu se susține în practică, rămâne doar interesul de a elimina sindicatele care, de cele mai multe ori, sunt capabile să „scoată lumea în stradă”. Și, prin urmare, să diminueze cota de încredere a populației în Guvern sau să genereze negocieri dure în vederea obținerii unor beneficii suplimentare (a se vedea greva profesorilor din această vară când Guvernul a fost obligat să cedeze în fața presiunii sociale!).

Diminuarea puterii mișcării sindicale este o decizie bună? Pentru putere, da! Însă, în orice societate echilibrată, mișcarea sindicală are un rol bine determinat. Ea asigură un echilibru între angajați și angajatori care, de cele mai multe ori, se află în coordonarea sau subordinea Guvernului.

De menționat faptul că, din cele 1.367 de companii ale statului român, 294 sunt inactive (în diverse stadii de insolvență, reorganizare, faliment, lichidare sau dizolvare), iar alte 905 au înregistrat pierderi cumulate de 45,2 milioane de lei. Peste 200.000 de angajați, respectiv 600.000 de români (incluzând și parte din familia extinsă!) vor avea venituri semnificativ diminuate în contextul în care inflația este în creștere, iar prețurile cresc de la o zi la alta.

Lasă un comentariu