Alina Alupoaei - Alegeri prezidențiale: Sebastian Popescu, Partidul Noua Românie

    Ești aici!-
  • Acasă
  • -Noutăți-Alegeri prezidențiale: Sebastian Popescu, Partidul Noua Românie

Alegeri prezidențiale: Sebastian Popescu, Partidul Noua Românie

Presa mainstream împarte candidații la prezidențiale în “relevanți” și irelevanți”, pornind de la premisa potrivit căreia unii ar avea șanse reale să intre în turul doi, în timp ce alții nu ar avea nicio șansă. Probabil că se bazează pe ceva sondaje. Însă, chiar și așa, atât timp cât pe listele BEC au fost acceptate candidaturile a 14 persoane înseamnă că toți 14 au îndeplinit condițiile depunerii candidaturilor. Deci, cel puțin la nivel teoretic, toți cei 14 au șanse. Mai mari sau mai mici, dar au o șansă. Și, cu toate acestea, în spațiul public se vorbește doar de “relevanți”. Adică, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi, și George Simion. De restul, niciun cuvânt. De parcă nu există. Dar, ei există. Și, surprinzător, au și programe. Nu știm cât de viabile sunt proiectele “irelevanților”, dar există. Și, fiind campanie prezidențială, cred că ar trebui, măcar de dragul jocului, ca aceste programe/proiecte să fie prezentate. Astfel încât cetățeanul să aibă propria analiză asupra alegerii viitorului președinte al României.

Prin urmare, am transmis un mail tuturor celor 14 candidați la funcția de Președinte al României, adresându-le un set de întrebări care sintetizează proiectul lor. Unii au răspuns, alții…nu. Mai jos, vă invit să citiți răspunsurile oferite de Sebastian Popescu, candidat la funcția de Președinte al României. Și, să trageți dvs. concluziile. De menționat este faptul că Sebastian Popescu este din categoria așa-numiților “irelevanți”…

 

Care este motivația personală care v-a determinat să candidați la funcția de Președinte al României?
Sebastian Popescu: Din dorința de a oferi o opțiune de vot pentru milioanele de români care vor un alt Președinte, unul la fel ca ei, unul care să-i înțeleagă cu adevărat și să îi ajute să își rezolve problemele.

Cum s-a născut Partidul Noua Românie și care sunt valorile de bază ale formațiunii?
Sebastian Popescu: Noua Românie s-a născut ca o alternativă la actuala clasă politică, crezând că românii vor cu adevărat un partid nou, cu oameni noi, care să facă schimbarea mult dorită. PNR este singurul partid din România care NU primește membri din alte partide.

Ce credeți că vă deosebește de ceilalți candidați și cum sperați să convingeți electoratul?
Sebastian Popescu: PNR se deosebește clar de alte formațiuni politice din următoarele motive: nu ne-am format rupându-ne din alte partide, nu primim membri din alte partide, nu primim foști și actuali demnitari și nici traseiști politici.

Care sunt primele trei măsuri pe care le veți implementa dacă veți fi ales Președinte?
Sebastian Popescu: desecretizarea cheltuielilor făcute de toți Președinții României de după 1990. Vizită în prima zi de mandat, în Moldova pentru a demara procedurile de unificare cu România. CSAT pentru a pune la cale un plan concret de combatere a fenomenului consumului de droguri în România.

Cum intenționați să abordați problema corupției în România, un subiect de mare interes pentru cetățeni?

Sebastian Popescu: corupția poate fi redusă și nu eliminată complet, dar redusă la un nivel minim astfel încât să nu afecteze buna funcționare a statului, în primul rând prin educație, informare și în al doilea rând printr-o legislație extrem de clară, preciză, cu sancțiuni dure, și prin control permanent.

Ce soluții propuneți pentru combaterea sărăciei și pentru a reduce discrepanțele economice din societatea românească?

Sebastian Popescu: sărăcia poate fi combătută în primul rând prin accesul la educație al tuturor românilor, iar în baza studiilor și a calificării să acceadă pe piața forței de muncă unde să primească un salariu decent care să acopere cel puțin coșul zilnic de necesități.
Statul, prin instituțiile sale executive, poate crește nivelul de trai prin crearea în mod indirect de locuri de muncă, bine plătite, care să asigure o stabilitate cât mai multor români. Putem combate sărăcia și prin încurajarea muncii, să nu mai acordăm stimulente și ajutoare pentru a încuraja nemunca. Cine e sănătos și apt de muncă, să își producă banii pentru propria pâine, nu să devină o povară pentru alții.

Ce viziune aveți asupra reformei educației, și ce măsuri credeți că sunt necesare pentru îmbunătățirea calității învățământului?

Sebastian Popescu: din păcate sistemul actual de educație din România pornește de la un principiu total greșit: acumularea masivă de informații din toate domeniile, fără un folos practic. Bombardăm elevii cu tone de informații, nu le cristalizăm, nu schimbăm modalitatea de predare, nu le explicăm la ce le folosește în viață, punem presiune pe ei și obținem fix contrariul. Sistemul de educație trebuie gândit în mod practic, pentru a educa poporul, pentru a-i oferi informațiile de bază care să-l ajute să se descurce în viața de zi cu zi. Nu să-i scoatem pe toți olimpici. Manualele alternative sunt o mare prostie și doar o sursă de făcut bani pentru ”băieții deștepți din educație”. Din punctul meu de vedere, educația în România, de la grădiniță la doctorat, trebuie reformată complet.

Care este abordarea dvs. în privința atragerii de investiții și a sprijinirii antreprenorialului în România?

Sebastian Popescu: Președintele României nu are atribuții economice, însă de principiu, este normal și firesc să sprijini mediul de afaceri pentru a se dezvolta, să producă mai mult iar statul să încaseze mai mult de pe urma taxelor și impozitelor plătite de companii.

Care este poziția dvs. în legătură cu sprijinirea categoriilor vulnerabile, inclusiv persoanele cu dizabilități și pensionarii?

Sebastian Popescu: România este un stat social prin Constituția sa. Este normal, uman, firesc să manifestăm grijă, empatie, omenie față de semenii noștri care nu se pot îngriji singuri, care nu pot munci, să-i ajutăm să ducă o viață decentă. Pensia ar trebui să fie la un nivel minim care să permită tuturor pensionarilor, o bătrânețe frumoasă și liniștită, fără griji.

Ce planuri aveți pentru sectorul de sănătate, având în vedere problemele actuale de finanțare și accesibilitate?

Sebastian Popescu: Sănătatea este unul din punctele nevralgice ale României. Înghite an de an tot mai mulți bani, pentru că există un sistem de corupție, favoritisme și interese, care toacă miliarde de euro și nu pentru sănătatea efectivă a românilor. Din păcate, statul, căci la el este cheia, prin instituțiile de resort, a făcut prea puțin, sau deloc în a eficientiza sistemul de sănătate și în a stabili o politică de prevenție care să reducă costurile cu îngrijirea românilor. Planul PNR și al meu este de a eficientiza costurile raportat la servicii, să eliminăm sifonarea banilor din sistem, de a profesionaliza și mai mult corpul medical și de a elimina din sistem pe cei care și-au pierdut orice urmă de empatie, profesionalism, și respect față de profesie, pacienți. Legat de finanțare, trebuie să înțeleagă toți românii că nu poți să ai un sistem medical modern și eficient, dacă tu nu îți plătești o contribuție lunară la sistemul de sănătate și când ai o problemă medicală, vrei să fentezi sistemul și te prezinți la urgență pentru a fi tratat gratuit. Sistemul ăsta nu duce la ceva bun, ci la subfinanțare și la afectarea actului medical.

Cum vedeți viitorul României în Uniunea Europeană și ce rol ar trebui să joace țara noastră pe scena europeană?

Sebastian Popescu: Nu este suficient să fim doar membri ai UE, pentru a beneficia de toate avantajele. Doar dacă avem lideri care să lupte pentru drepturile noaste, România va conta în UE și pe plan extern. Din păcate, în prezent România nu are astfel de lideri. Îmi doresc să fiu eu liderul care să lupte pentru toate drepturile României în UE și în alte structuri internaționale la care este parte.

Care este poziția dvs. în privința cooperării cu NATO și a securității naționale?
Sebastian Popescu: România este protejată militar de NATO, ca urmare a aderării la această alianță militară. România din acest punct de vedere poate să stea liniștită. Nu ne va ataca nimeni militar.

Ce strategie veți adopta pentru a îmbunătăți relațiile României cu țările vecine și cu alte puteri internaționale?

Sebastian Popescu: relațiile internaționale se cultivă prin vizite oficiale ale Președintelui, prin dialog, cooperare, negocieri, prin menținerea permanentă a relațiilor diplomatice. Îmi doresc ca România să dezvolte și consolideze relațiile în primul rând cu vecinii săi, apoi cu cât mai multe state, astfel încât să ne dezvoltăm economia și influența în lume.

Ce propuneri aveți pentru modernizarea și eficientizarea administrației publice?

Sebastian Popescu: digitalizare, reorganizare, eficientizare prin simplificarea tuturor procedurilor la minim posibil. Pierdem foarte mulți ani din viață pentru a îndeplini formalități birocratice total inutile, inventate de oameni care au vrut să își mențină funcțiile pe vecie. Reorganizarea teritorială prin comasarea comunelor mici, desființarea consiliilor județene, desființarea a jumătate din agenții și institute care nu aduc nicio plus valoare în societate, sunt doar câteva din soluțiile PNR pentru a reduce real birocrația în România.

Cum vedeți evoluția drepturilor și libertăților individuale în România și ce măsuri considerați că sunt necesare pentru protejarea acestora?

Sebastian Popescu: din păcate, după nenorocita de pandemie, am constatat cât de puțin contează aceste drepturi pentru români. Cât de ușor am renunțat la drepturile individuale, de frica unui virus, ca urmare a spaimei induse de autorități în complicitate cu alte state și instituții internaționale. Din păcate, de prea multe ori, drepturile și libertățile individuale în România, sunt doar pur teoretice, fără a fi respectate în realitate pentru toți românii. Totul este relativ și la discreția unor instituții și autorități, care ”știu ele mai bine” cum e cu drepturile și libertățile.

Aveți în vedere o reformă constituțională? Dacă da, ce schimbări propuneți?

Sebastian Popescu: da, am în vedere o astfel revizuire a Constituției României. Acum la cald, am constatat că art. 16 alin 3 din Constituție anulează dreptul românilor din Diaspora de a candida și de a ocupa o funcție publică în România. Îmi doresc să elimin această prevedere discriminatorie din Constituție. Ori suntem cu toții egali în fața legii, ori creăm discriminare pe motiv că nu mai ai domiciliul în țară. Se impune o revizuire a Constituției și pentru a desființa Consiliile Județene și pentru a simplifica procedura de dizolvare a Parlamentului și de clarificare a atribuțiilor Președintelui de eliminare a sintagmei ”magistrat” pentru procurori. Si mai sunt multe alte propuneri de revizuire a Constituției.

Cum intenționați să motivați tinerii să rămână în țară și să contribuie la dezvoltarea României?
Sebastian Popescu: tineri au datoria morală față de țară în sensul de a oferi ceva înainte de a cere. Au datoria să le pese de țara lor și să se implice în dezvoltarea și modernizarea țării. Nu sunt de acord să stai doar să primești, fără să oferi. Te implici, muncești și apoi te ridici cu pretenții. Dacă plecăm toți din țară, cine mai schimbă lucrurile? Nu putem reduce totul doar la partea materială. Dacă nu câștigăm mii de euro de la 20 de ani, plecăm în altă țară. Nu nu este ok o astfel de gândire și abordare. Nu trebuie să ai mașină, vilă și piscină la 20 de ani. Nu, trebuie să insuflăm și cultivăm tinerilor și datoria de cetățean și de român, care implică și o responsabilitate pentru țara ta, pentru valori, pentru istorie, pentru cultura acestui popor.

Ce strategie aveți în privința digitalizării instituțiilor publice pentru a reduce birocrația?
Sebastian Popescu: digitalizarea se face, nu se spune că se face. Soluțiile sunt rapide doar dacă ai ca scop digitalizarea și nu acordarea de contracte colosale, cu dedicație firmelor de casă care te finanțează în campanie. Fără digitalizare reală și completă, nu ne vom putea dezvolta astfel încât viața de zi cu zi să ne fie cu adevărat mai ușoară.

Cum sprijiniți ideea de sustenabilitate și ce măsuri veți propune pentru protejarea mediului înconjurător?

Sebastian Popescu: de la banala curățenie în jurul nostru, de la eficientizarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor, la a moderniza industria grea care poluează aerul, la a continua să facem plantarea de copaci pentru a respira un aer cât mai puțin poluat.

Cum vedeți campania electorală până acum și ce reacții ați primit din partea cetățenilor?
Sebastian Popescu: campania pentru prezidențiale a început de două zile.
În mod surprinzător reacțiile sunt diverse, interesante, provocatoare și total diferite de prima mea candidatură din 2019. Sper ca în acest an, campania electorală să fie dinamică și informativă astfel încât românii să poată vota în cunoștință de cauză.

Dacă nu câștigați alegerile, ce planuri aveți pentru viitor, atât personal, cât și pentru Partidul Noua Românie?

Sebastian Popescu: în luna decembrie, după finalizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare, vom avea o ședință la sediul PNR, o ședință de bilanț ai celor 9 ani de existență ai partidului și în funcție de rezultatele electorale din acest an, împreună cu colegii mei, vom decide calea de urmat. Dacă continuăm cu Noua Românie, în ce condiții sau dacă ne oprim.

Care este mesajul dvs. principal pentru români și ce le promiteți, în calitate de candidat?
Sebastian Popescu: îmi permit să le promit un singur lucru: mă voi strădui să nu-i dezamăgesc. Niciodată nu voi face ceva care să fie împotriva lor ori a României.

Lasă un comentariu