Alianța Dreptei: comunitate în diversitate! - Alina Alupoaei

Alianța Dreptei: comunitate în diversitate!

Alianța Dreptei: comunitate în diversitate!

18 decembrie 2023, 34 de ani de la visul libertății, al democrației și al speranței „de mai bine” al celor care s-au jertfit pentru ca Statul Român să devină puternic și, deopotrivă, să fie înlăturat ultimul guvern marxist – leninist dintr-o țară membră a Pactului de la Varșovia.

18 decembrie 2023, ziua în care marea alianță a imposturii politice își bate joc de visul de mai bine al martirilor și, sub porecla „Alianța Dreptei”, merge în Parlament să reducă la tăcere, cu mare fast, ultima speranță de a face din România un stat cu adevărat puternic și democrat.

La Parlament, se lansează Alianța Dreptei un fel de alternativă la PSD-PNL. Alianța Dreptei se formează în jurul USR-ului, având drept „parteneri” PMP-ul și Forța Dreptei. Din cele 3 partide politice, din punct de vedere procent electoral, cel mai bine stă susținătorul ideii de „fără penali în funcții publice”, USR-ul. Celelalte două partide sunt la procente distanță de pragul de 5%. Adică, fără nicio șansă reală de a intra în Parlament.

Trei Doamne, și toți trei: Penali!

Dar cine va conduce această alianță construită în urma unei încrucișări nefericite? Penalii din USR, în frunte cu Vlad Voiculescu. Penalii din PMP, în frunte cu Traian Băsescu. Penalii din Forța Dreptei, în frunte cu Ludovic Orban.

Forța Dreptei nu s-a consolidat la nivel de filiale teritoriale, mizând exclusiv pe imaginea lui Ludovic Orban. La rândul lor, PMP-ul dispune de o organizare locală bună, are consilieri județeni și locali și câteva primării, fiind influentă în zona orașelor mici și a mediului rural. Pe de altă parte, USR-ul pare să fie exclusiv un partid cu influență urbană, având votanți din categoria corporatiștilor.

Întrebări…

Întrebarea care se naște este dacă această mișcare politică va atrage suficiente voturi astfel încât să depășească pragul electoral și, în această situație, cât de multe voturi va obține și de unde?

În primul rând, USR-ul nu are un bazin electoral atât de extins și disciplinat ca al celorlalte partide politice. Este posibil să existe o asemenea emulație. Să nu uităm că, în istoria recentă a României, corporatiștii cu caracteristici comportamentale specifice au inițiat și s-au implicat direct în proteste. Deci, posibil ca la „îndemnul” cuiva, ei să se activeze exemplar.

Însă, în afară de USR, avem Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, fost liberal cu ștate vechi care a părăsit PNL-ul și a intrat într-o așa-zisă dizidență. Dar, Ludovic Orban este tot liberal. Și, cel mai probabil, vizează un segment din electoratul liberal. Electoratul liberal care trebuie să se decidă între liberalii reprezentați de Nicolae Ciucă și liberalii lui Ludovic Orban. Pe de altă parte, care este, oare, probabilitatea ca liberalii reprezentați de Ciucă sau Orban să rezoneze cu USR-ul lui Drulă? Mai mult, chiar dacă liberalii lui Ciucă (un fel de „ungurenii mei” ai lui MRU) nu sunt de acord cu politica liberală din ultimii ani, este puțin probabil să înghită useriștii lui Drulă. Deci, cel mai probabil, electoratul liberal fie va fi split-uit între Ciucă și Orban (cazul cel mai fericit!), fie nu vor vota, fie vor alege un new entry de tip liberal. Oricum, ei nu se vor îndrepta către AUR sau Șoșoacă.

De cealaltă parte, PMP-ul lui Eugen Tomac nu mai joacă în liga mare a politicii. Încearcă să se poziționeze în paradigma „balamalei” astfel încât să obțină maximul din minimul deținut. PMP-ul lui Eugen Tomac nu dispune de o „locomotivă” puternică. Cu toate că, la data curentă, cei din PMP încă nu s-au elucidat dacă președintele partidului este Eugen Tomac sau este Cristian Diaconescu. Cel mai probabil până la data alegerilor instanța se va pronunța… dar cum ar fi să revină Diaconescu la conducere? Ce se va alege de Alianța Dreptei?

Când vânătorul devine vânat…

Din punctul de vedere al vulnerabilităților, USR-ul, în acest moment, pare să fie cel mai expus. Recentul scandal al vaccinurilor și reacția rapidă a conducerii USR duc sloganul care i-a făcut celebrii să fie doar un artificiu electoral. Nu știm dacă și cât de vinovat este Vlad Voiculescu și echipa USR în ceea ce privește povestea achiziției de vaccinuri. Sau, mai pragmatic, cât din valoarea 1 miliard de euro poartă vina lui Vlad Voiculescu (USR) sau a lui Florin Cîțu (PNL). Oricum ar fi, subiectul achiziției de vaccinuri va avea unde de șoc.

Și, cu toate acestea, USR-ul este pionul central al Alianței Dreptei care, din perspectiva celebrelor slogane useriste, comportă și un paradox. Din vânători ai corupților, au devenit, unii dintre ei, vânați de autorități. Din cel mai bun exemplu de bună practică ce nu lăsa loc compromisului, declarațiile lui Vlad Voiculescu induc către „poziția ghiocel” în raport cu anumite „ordonanțe” venite de la Bruxelles.

Alianța Dreptei, ținând cont de cele 3 entități politice, par să fie și un fel de unitate în diversitate, în care familia tradițională își dă mâna cu comunitatea LGBTQ+. Este de văzut care va fi scorul obținut din acest „parteneriat civil”.

Însă, din punct de vedere electoral, Alianța Dreptei pare că nu va reuși să coaguleze maximum de voturi din propriile bazine electorale. Susținătorii liberali ai lui Orban nu cred că vor „înghiți” userismul lui Drulă, la fel cum nici useriștii nu cred că vor „îmbrățișa” liberalismul lui Orban. Pentru PMP, lucrurile sunt mai volatile.

Concluzie

Și, în acest caz, unde se vor duce voturile? Cel mai probabil, votanții celor 3 entități politice se vor orienta spre alte formațiuni. Exclud, din start, posibilitatea ca ei să se îndrepte către AUR, Șoșoacă, UDMR. Cel mai probabil, vor alege un new entry în politică al cărui mesaj să fie pe linia unei viziuni echilibrate, în care doctrina liberală și patriotismul să se regăsească sub conceptul de România puternică susținând un patriotism inteligent în care „noul” să nu fie „vechii camuflați”. „La vremuri noi tot noi” nu mai este valabilă nici în actualul context și nici pentru 2024; asta dacă pentru noi, românii, mai înseamnă ceva jertfa celor care în timpul Revoluției din 1989 au luptat pentru libertatea noastră.

Lasă un comentariu