De ce fără cash? Ca să “bani mai mulți pentru băncile străine” din overnight! - Alina Alupoaei

    Ești aici!-
  • Acasă
  • -Noutăți-De ce fără cash? Ca să “bani mai mulți pentru băncile străine” din overnight!

De ce fără cash? Ca să “bani mai mulți pentru băncile străine” din overnight!

Fără cash înseamnă mai mulți bani pentru băncile străine din overnight!

Când în România este noapte (iar, cu actuala guvernare, pare că va fi din ce în ce mai mult noapte!), în Australia este zi bancară sau în timp ce noi dormim, banii noștri lucrează în beneficiul băncilor străine.

Este de notorietate faptul că românii preferă tranzacțiile cash. Banca Națională a României (BNR) arăta că, la finalul lunii septembrie 2023, în afara sistemului bancar se aflau în circulație 109.271 miliarde de lei, cu 0,8% mai mult decât în luna precedentă și cu 9,1% mai mult decât în luna septembrie 2022.

Pentru moment, modificările privind limitarea plăților cash au fost sistate, dar este doar o chestiune de timp până când se va reveni asupra proiectului legislativ. Pentru că băncile au nevoie de banii noștri: pentru creditele oferite companiilor și persoanelor fizice, dar și pentru titlurile de stat (adică banii pe care îi împrumută statul român, iar pentru luna noiembrie 2023 Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,675 miliarde de lei). Astfel, nivelul de cash în economie are o influență semnificativă în gestionarea datoriei publice.

Revenind la oile noastre, uneori politice, ce s-a întâmplat în perioada dintre renunțarea la implementarea unor măsuri fiscale anunțate de Marcel Ciolacu și decizia lui Marcel Boloș de a aviza proiectul privind noua lege a pensiilor publice (motivând că nu există sursă de finanțare pentru a acoperi tot impactul majorării acestor pensii, adică în jur de 55,6 miliarde de lei)? Să fi fost oare acesta motivul real al dorinței de a limita tranzacțiile cash?

Un alt motiv pentru limitarea plăților cu bani cash, în prima fază și înlocuirea cash-ului cu moneda digitală, în a doua fază, poate fi considerată ca fiind un alt cadou făcut băncilor străine, de către statul român. Întrucât de la 1 ianuarie, băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, statul român s-a gândit „să le îndulcească amarul”, oferindu-le un volum mai mare de depozite la termen ale cetățenilor. Dar ce face banca cu  economiile noastre? De exemplu, poate constitui depozite overnight. Altfel spus, în timp ce noi dormim, banii noștri vor lucra pentru străini!

Ce face banca cu economiile noastre și cum funcționează depozitele overnight?

Prin definiție, depozitele overnight reprezintă „Produsul destinat valorificării superioare a disponibilităților existente la sfârșitul fiecărei zile calendaristice în contul(urile)/subcont(urile) curent(e) ale clienţilor, constituit automat de către banca în baza mandatului dat de către client, persoana fizica sau  juridica”.

Concluzionând, banca nici nu trebuie să ne întrebe daca suntem sau nu de acord să utilizeze banii noștri pentru a obține profit! Deci, fără cash înseamnă mai mulți bani pentru băncile străine din overnight! Care bănci? Cele străine…

Lasă un comentariu