Alina Alupoaei - „Lupta” pentru Capitală… joc de țintă falsă

    Ești aici!-
  • Acasă
  • -Noutăți-„Lupta” pentru Capitală… joc de țintă falsă pentru câștigarea majorității în CGMB

„Lupta” pentru Capitală… joc de țintă falsă pentru câștigarea majorității în CGMB

„Lupta” pentru Capitală… joc de țintă falsă pentru câștigarea majorității în CGMB

Alianța PSD-PNL, prin diverse strategii politice, încearcă să își maximizeze rezultatele la alegerile electorale. Fie că discutăm despre locale, europarlamentare, parlamentare, PSD și PNL încearcă să ia totul. Din punct de vedere politic, este un lucru normal. Până la urmă scopul fiecărui partid politic este să ia puterea. Puterea se ia și nu se cedează. Dacă pe europarlamentare și parțial la locale lucrurile sunt închise, la Primăria Generală planează incertitudinea. De mai bine de o lună de zile, Gabriela Firea (nu sunt un fan al domniei sale, însă, cel mai probabil, este personajul politic cu cea mai mare notorietate în București; nu știu dacă și la intenție de vot stă la fel de bine!) se tot auto-propune în a fi candidatul Alianței PSD-PNL. Din partea conducerii Alianței, se constată o tăcere profundă. Suspectă. Doar la atacurile mult prea evidente, conducerea PSD reacționează, trimițând-o în ridicol.

Alianța PSD-PNL caută…

Din partea Alianței PSD-PNL au apărut tot felul de personaje politice care s-ar califica pentru susținerea la Primăria Capitalei. Inițial „finala” a fost între Gabriela Firea și Sebastian Burduja. Ambii au utilizat aceeași strategie de „impunere”. Gabriela Firea a fost mult mai vocală și a încercat să își consolideze poziția de potențial candidat utilizând organizațiile din București. Posibil ca acest demers să fi iritat și conducerea și cetățenii. Nu este un lucru surprinzător, dar în măsura în care Gabriela Firea are un bazin de votanți consistent, în aceeași măsură are capacitatea de a „trezi” și un bani de „hate” la fel de consistent.

La rândul său, Sebastian Burduja vorbește despre viziune și încredere. Însă, în emisiunile la care participă transmite orice mai puțin încredere. Vorbește bine, face conexiuni cu Banca Mondială, cu experiența sa etc. Însă, rămâne la un plafon mult prea ridicat. Problemele bucureștenilor și, mai ales, rezolvarea acestora are nevoie de o comunicare simplă, directă și emoțională. Banca Mondială este un asset bun, însă nu toată lumea a avut șansa domnului Burduja de a studia peste mări și țări și de a face parte din zonele cu mult ozon.

Și, cu toate acestea, cele mai mari partide din România (PSD și PNL) par să nu aibă candidatul care să câștige Primăria Generală. Caută, sondează și prelungesc momentul anunțului. Dar, transmit și mesajul că, la nivelul Alianței există o problemă de cadre. Cine să îl contracandideze pe Nicușor Dan?

Alianța PSD-PNL a anunțate surse, faptul că în cursa pentru desemnarea candidatului la Primăria Generală au rămas doctorul Cătălin Cârstoiu și arhitectul Tiberiu Florescu. Nu am motive să cred că, în domeniul lor de activitate, cei doi domni nu sunt foarte buni profesioniști. Și, cel mai probabil și foarte posibil, au și o notorietate semnificativă. Însă, notorietatea lor este fix în zona lor de competență. Adică, fie pacienți, fie persoane care au colaborat cu domnul arhitect. Dar, la nivelul electoratului numele lor nu spune nimic. Mai mult, este greu de crezut faptul că respectivii domni vor putea „îmbrăca” haina de politician care să meargă în diverse medii (cu care nu sunt obișnuiți!) și să dialogheze cu cetățenii. Să dialogheze într-o manieră îîn care să și convingă. Ori, aici întră în scenă actualii primari de sector care ar trebui să și-i asume.

Mai mult, cei doi domni, repet competenți în zona lor de activitate, nu sunt persoane publice care, de-a lungul timpului să se exprime public în ceea ce înseamnă administrarea Capitalei. Poate domnul arhitect s-a exprimat pe zona planului de urbanism general și al planurilor de urbanism zonal. Însă, nu sunt persoane publice cu notorietate semnificativă care să fie dublată de o experiență profesională consistentă. Sunt doar persoane cu experiență și rezultate profesionale remarcabile. Lipsește condiția de „notorietate publică”. Ori, în acest caz este puțin probabil ca, unul dintre cei doi, să poată prezenta o viziune care să stea în picioare pentru București. O viziune pe bune și nu promisiuni electorale.

Prin urmare, oare Alianța PSD-PNL este interesată, în mod real, să câștige Primăria Capitalei sau obiectivul este acela de a-și asigura majoritatea în Consiliul General; al Municipiului București (CGMB)? În fond, pentru poziția de primar al Capitalei votul se acordă pe persoană și mai puțin pe partid, în timp ce la CGMB votul se acordă preponderent pe partid.

Cine îl mai susține pe Nicușor?

Nicușor Dan se baza foarte mult pe Alianța Dreptei Unite (PMP-USR-Forța Dreptei) care, pentru moment, este pusă pe hold. BEC-ul a respins Alianța, urmează contestări la ICCJ. Probabil că, într-un final, lucrurile se vor clarifica. Însă, există șansa ca din cele 3 partide politice, doar două să facă o Alianță (USR și Forța Dreptei), urmând ca PMP să fie într-un fel de alianță bazată pe un gentleman agreement. Oricum, susținerea lui Nicușor Dan se clatină.

Probabil că se anticipa această decizie a BEC-ului (chiar dacă a fost puternic politizată!) și Nicușor Dan a mutat strategic cu „umflarea” lui Piedone, inducând în piață ideea că finala pentru Capitală ar fi între Piedone și Nicușor Dan. În caz contrar, nimeni nu întelege de ce odată cu transmiterea protocolului de alință electorală către BEC, cei de la USR au transmis și 10 pagini de motive pentr care alianța ar trebui admisă…

Cui folosește această strategie?

În primul rând, lui Nicușor Dan. Piedone nu este tocmai ce se numește un lider. Poate că, din punct de vedere administrație, a avut rezultate. Însă, din punct de vedere comportament, Piedone nu este tocmai cea mai exemplară persoană. Adică, dacă privim cu atenție postările și video-urile postate observăm atitudini cu care cei mai mulți dintre bucureșteni nu rezonează. Cine ar rezona cu o persoană care umilește și se comportă asemenea unui jupân pe propria plantație? Nimeni. Și, prin urmare, electoratul lui Nicușor Dan se va mobiliza, chiar dacă este conștient că nici el, matematicianul de la Capitală, nu este tocmai ce trebuie.

În al doilea rând, Piedone și Nicușor Dan agită apele în Alianța PSD-PNL și o exclud definitiv pe Gabriela Firea care trage din toate toate părțile sperând în revenirea la statutul de „candidat”. Pentru moment, Gabriela Firea rămâne „rezerva” PSD pentru Primăria Capitalei cu condiția ca Alianța să nu mai fie Alianță și fiecare să meargă separat. Este un scenariu, însă este puțin probabil. Cel mai probabil este că Gabriela Firea, obiectiv sau nu, a fost „exclusă” sau „sacrificată” de către PSD. Care sunt motivele vom afla, cel mai probabil, într-un viitor apropiat. Interesant este că Gabriela Firea nu a primit nici măcar un premiu de consolare, respectiv un loc eligibil la europarlamentare. Prin “eliminarea” Gabrielei Firea, în PSD, lucrurile par să se calmeze puțin, în sensul în care nu mai există contracandidați “legitimi” (din punct de vedere voturi obținute!) la funcția de președinte al partidului.

Pe de altă parte, Piedone iese la atac. Pare că este plin de condescendență, însă joacă fix ca Gabriela Firea. Atacă în rafală și pe Gabriela Firea și pe Pandele. Încearcă din răsputeri să demonstreze că el este soluția și, implicit, să forțeze PSD și PNL să se aliniezi în spatele lui. Un fel de „eu oricum candidez, dacă vreți să mă susțineți, este ok, însă eu candidez”.

Concluzia

Dacă ipotetic Piedone ar ieși Primarul General parcă îl și văd cu stația în mână certând angajații, bucureștenii și orice trecător, făcând descinderi organizate în tot Bucureștiul și arătând cum pune el lucrurile la punct. Dar, și oamenii. Însă, cine este Piedone? În afară de imaginea atent construită și adaptată unei categorii bine determinate de cetățeni. Cu ce s-a evidențiat el? Evident, în afară de circ și multă imagine. Nu aduc în atenție Colectiv. Care sunt realizările lui Piedone? Realizările pe bune? Este oare Piedone reprezentativ pentru bucureșteni? Se identifică oare bucureștenii cu Piedone? Este Piedone un exemplu de bună practică în administrație? Povestea „fiului deputat”, (ca urmare a parașutării pe listele PSD Suceava, oraș pe care nu cred că l-a vizitat de cinci ori în viața sa) care ia locul tatălui la Sectorul 5 mai ține? Sau este doar un joc de acaparare și de control în administrația locală?

Sunt multe întrebări la care, din păcate, Piedone nu răspunde. O joacă fix pe imagine și mangleală (nu este un teren academic, dar cam asta face Piedone!).

De cealaltă parte, nici Nicușor Dan nu este un exemplu de bună practică. În cel mai fericit caz, am putea spune că este prototipul primarului frustrat, mulțumit că ocupă o poziție, fără vreo viziune, aparent distras și retras.

La rândul ei, nici Gabriela Firea nu se impune drept soluția pentru București. Sebastian Burduja pare că vorbește din cărți, fără a prezenta viziunea pentru București. Alta decât preluarea Termoenergetica de către ELCEN. Probabil că aceasta este una din mizele majore ale potențialului mandat. Și el face un joc pe sârmă legat de Nicușor Dan. Îl acuză că nu a fost votat bugetul, însă uită să spună că în consiliul general sunt și membrii PNL. Deci, dacă s-ar fi dorit ca bugetul să fie aprobat sau o hotărâre generală să treacă atunci, cu sprijinul PSD, se făcea o majoritate. Însă, cel mai probabil, înțelegerile din campania pentru Nicușor Dan rămân în picioare până la finalul mandatului…

Alianța PSD-PNL după lungi căutări al independentului și tehnocratului, aruncă în luptă două nume, respectiv medicul Cătălin Cârstoiu și arhitectul Tiberiu Florescu cu care își propune „salveze Bucureștiul” din mâna lui Nicușor Dan care, la rândul lui, joacă și mută cu Piedone.

Lasă un comentariu