Alina Alupoaei - PSD și PNL nu au candidat la prezidențiale! Mircea Geoană soluția…

    Ești aici!-
  • Acasă
  • -Noutăți-PSD și PNL nu au candidat la prezidențiale! Mircea Geoană soluția…

PSD și PNL nu au candidat la prezidențiale! Mircea Geoană soluția…

PSD și PNL, în cadrul unei conferințe mamut, ne-au anunțat decizia de comasare. Un fel de secretul lui Polichinelle. Lumea a stat cu răsuflarea tăiată să audă cum Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, după lungi analize, consultări și compromisuri, au luat decizia cea mai bună pentru… Ei, aici este o mare dilemă. Aparent, este decizia pentru țară și limitarea extremismului. În realitate, este un calcul cinic în care câștigătorii să fie ei. Evident, alături de viitorul președinte al României. Pe margine, a stat candidatul desemnat la candidatură, doamne Gabriela Firea, care, vizibil, afectată, a mimat un zâmbet, aruncând săgeți din priviri celor doi și, probabil, câte o întrebare „fierbinte” verbalizată prin glasul unor jurnaliști. Per total, o conferință de presă în care de la „PSD este o catastrofă” și până la „cum să fac eu guvern cu PNL-ul…nu am ce face cu ei”, s-a trecut la nivelul următor al… marii familii tradiționale, în care liderii PSD și PNL își culegeau scamele de pe umăr sub privirea blajin-ucigătoare a Gabrielei Firea.

Ce se comasează și cu cine?

Potrivit PSD și PNL, românii au decis că doresc alegeri comasate, în timp ce principalele partide politice din România, ascultând vocea poporului, au decis să înghită această broască și să procedeze în consecință. Sună frumos, dar, în realitate, sub pretextul unor sondaje de opinie publică, PSD și PNL au decis să rămână vreo 10 ani la butoanele puterii. Bine sau rău, vom vedea în perioada următoare.

Pe cale de consecință, au stabilit și un calendar. În iunie 2024, au loc localele și europarlamentarele, în septembrie 2024 – prezidențialele și, mai pe răcoare, parlamentarele.

Totul părea a fi just și perfect legendat. Mai puțin povestea cu mutarea prezidențialelor. Adică, dacă pentru locale și europarlamentare putem admite, cu oarecare lejeritate, că există o rațiune, în cazul prezidențialelor ceva nu miroase a bine. Să se fi gândit guvernanții că cetățenii, în exprimarea votului în luna decembrie, se pot îmbolnăvi? Puțin probabil. Și, cu toate acestea au mutat prezidențialele în septembrie. De ce nu au făcut aceeași mutare și cu parlamentarele? Nu avem o explicație clară din partea partidelor politice.

Mizele comasării localelor cu europarlamentarele

Vreme de câteva luni, doamna Gabriela Firea a fost, pe rând, candidatul desemnat din partea PSD la Primăria Capitalei, candidatul auto-propus, candidatul înfuriat că nu este validat, candidatul asupra căruia se îndreaptă toată speranța social-democrată, dar despre care nu se spune nimic. Tăcere totală. Pe măsură ce Gabriela Firea, prin diverse portavoci, amplifica mesajul că are cel mai mare nivel de încredere în rândul bucureștenilor, că a atras fonduri europene, că i-a lăsat lui Nicușor Dan o multitudine de proiecte, niciun lider PSD nu scotea un cuvânt. Părea scenariul perfect de a o înfuria pe Gabriela Firea să facă greșeala capitală.

Lovitura de baros a venit în cadrul conferinței de presă susținută de Ciolacu și Ciucă când i s-a servit, brutal, textul Gabriela Firea și Sebastian Burduja au șanse de 50% să fie candidații coaliției. Cu ușoară făstâceală, generalul Ciucă a dorit să îndulcească lovitura de baros, menționând timid că încă nu s-a luat o decizie. Și, pentru a se face cât mai bine înțeles, Marcel Ciolacu a aruncat, în treacăt, o nouă săgeată către Gabriela Firea, invitând-o practic să candideze la… Bacău.

Practic, candidatul desemnat la candidatura pentru Primăria Generală a fost executat. În urmă a rămas, anunțul comasării alegerilor locale și europarlamentare.

Miza acestei comasări este puterea liderilor politici Ciucă și Ciolacu în propriile partide. Adică, cele două partide, PSD și PNL, vor obține X% la europarlamentare. Un scor care, cel mai probabil; și posibil, va fi peste cel al AUR-ului. Deci, niciunul nu va fi în situația de a deconta, cu funcția, un eșec. În fond, cum să demonstrezi că din X% PSD are Y+1%, în timp ce PNL are Y% și că Y% este mai mic decât scorul AUR. Sau invers, PNL are Y+1$ și PSD Y%. Este imposibil de demonstrat că din scorul total pe alianța PSD-PNL, scorul unuia sau altuia este mai mic decât cel al AUR-ului. Prin urmare, nici Marcel Ciolacu și nici Nicolae Ciucă nu riscă să își piardă poziția de președinți de partid.

În planul alegerilor locale, cel mai probabil (deși au apărut perdelele de fum în diverse organizații care atestă ideea unui război mocnit între PSD și PNL), alianța PSD și PNL va fi, de departe, cel mai mare câștigător al alegerilor locale. Dreapta unită construită în jurul USR nu are capacitatea de a face o surpriză, în timp ce AUR-ul este cel mai vulnerabil din punct de vedere organizațional.

Deci, din nou, și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, nu sunt în pericol de a-și pierde funcțiile de președinți. Și, prin urmare, planul merge mai departe.

Practic, cele doua alegeri (locale și europarlamentare) le validează poziția de putere în interiorul formațiunilor politice și privesc cu încredere către prezidențiale și parlamentare.

Alegerile prezidențiale

În cazul în care PNL-ul va avea propriul candidat și PSD-ul propriul candidat, atunci, în lipsa posibilității constituționale de a avea doi președinți simultan, unul va pierde și altul va câștiga. Sau, la fel de posibil, vor pierde ambii în fața unui alt candidat. Fie de la AUR, fie „independentul” Mircea Geoană. Oricare ar fi câștigătorul, Ciolacu și Ciucă își vor vedea poziția de putere contestată și amenințată. Iar, despre listele alegerilor parlamentare nici nu se mai pune problema. Altă echipă, alte liste, alte interese, alte negocieri. Deci, proiectul comun este în mare pericol. Și, atunci care este soluția?

Soluția este, din nou, reîntoarcerea la vocea poporului. Cel mai probabil, în cadrul unei conferințe mamut, liderii celor două partide vor ajunge la concluzia următoare: extremismul câștigă teren în România. Un președinte extremist, va scoate România din zona relațiilor bilaterale. Și, pe cale de consecință, decizia este să nu candideze niciunul la funcția de președinte al României și să asculte vocea românilor care cred că salvarea este un independent. Evident, urmează sondajele lansate pe piață care să ateste faptul că peste 60% dintre români vor un independent și, cel mai probabil, îndemnul către propriul electorat de a vota după cum le dictează conștiința. În mod evident, este puțin probabil de crezut că un social-democrat va vota cu un liberal și invers. Prin urmare, Mircea Geoană devine candidatul independent susținut NU de partidele politice, ci de activul de partid.

Și, în cadrul acestui plan apare data de 8 septembrie drept data primului tur pentru alegerile prezidențiale. De ce este importantă data de 8 septembrie. Din simplul fapt, că sunt încă concedii. Cetățenii se duc în concedii. Mare, munte și prețuri reduse. Prin urmare, dacă ești în concediu, să spunem Constanța, este evident că nu vei da o fugă până în localitatea de domiciliu să votezi. Votezi acolo unde ești. Și, care sunt destinațiile turistice interne ale românilor? Județele Constanța, Prahova, Suceava, Tulcea, Brașov, Bihor. Deci, voturile pentru candidatul „independent” de a intra în turul al doilea sunt asigurate.

În mod realist, niciun membru AUR, oricât de îndoctrinat ar fi, nu poate crede că, într-o confruntare Mircea Geoană-George Simion, șansele de câștig sunt ale lui George Simion. Exclus! Deci, s-a rezolvat și cu președintele României. Și, dacă tot avem un președinte ales, atunci actualul președinte, Klaus Werner Iohannis poate candida fie pentru o poziție în cadrul UE, fie în NATO. Drumul este deschis, având și susținerea PSD, PNL și, evident, a noului președinte ales.

Evident, că pe piața politică mai sunt și câțiva „ambetați” care vând iluzia că ei sunt aleșii americanilor. Povești. Cel mai probabil, sunt unii din nenumărații iepurași camuflați în lideri de carton care vor asigura logistica pentru Mircea Geoană.

Ori, în condițiile în care România are președinte ales, iar liderii PSD și PNL au câștigat alegerile locale și europarlamentare și, implicit, nu sunt contestați, vor organiza alegerile parlamentare. Și, timp de 2-3 luni, în mintea românilor se va implanta scorul uriaș obținut de alianță la locale și europarlamentare, trecându-se cu vederea că nu au candidat la prezidențiale, făcând un gest de mare responsabilitate națională.

Logistică

Pentru ca acest scenariu să aibă succes este nevoie de oameni mulți. Datele alegerilor locale și europarlamentare din 2019 demonstrează următoarele aspecte:

  1. Europarlamentare 2019

23 de formațiuni politice și candidați independenți au depus liste complete de semnături;

Peste 450 de candidați și-au disputat unul din cele 33 de mandate;

Au fost admise 13 partide politice și 3 candidați independenți;

  1. Alegerile locale 2019:

256.042 – numărul total de candidaturi

13.783 – numărul total de mandate atribuite

Aceste date demonstrează faptul că peste 400 de oameni care își doresc europarlamentari și 256.042 administrație locală.

Prin urmare, din cele 2 tururi rezultă o masă de manevră de 200.000 de persoane, dar care nu mai au nicio miză vreme de 4 ani. Dacă în 2024 nu au fost pe locuri eligibile, greu de crezut că vor fi în 2028. Aceștia se regăsesc la partidele mici, de tip suveranist, și care se pot uni pentru interesul național, numit… Mircea Geoană.

Concluzie

Jocul PSD și PNL privind comasarea alegerilor și devansarea prezidențialelor nu are nicio legătură cu democrația sau cu vocea cetățenilor. Nici măcar cu reducerea cheltuitelor aferente procesului electoral. Au încercat tot felul de narative, până au renunțat la ele.

Comasarea este despre putere. Dorința liderilor politici PSD și PNL de a-și menține puterea în interiorul propriilor partide, dar și de a-și prezerva puterea la nivelul autorităților locale, centrale, guvernamentale și parlamentare. Unii au primit și oportunitatea de a-și decapita eventualii contracandidați. Un fel de „visuri…la cheie” în care există câștigători și victime colaterale.

Lasă un comentariu